Google maakt gratis variant van gamestreamingdienst Stadia beschikbaar

Google biedt een gratis variant van zijn gamestreamingdienst Google Stadia aan, schrijft vicepresident van Stadia Phil Harrison woensdag in een blogpost. Gebruikers kunnen daarnaast twee maanden gratis van Google Stadia Pro gebruikmaken.

Google wil hiermee de mensen die tijdens de coronacrisis thuiszitten tegemoetkomen. “Het is essentieel om afstand te bewaren, maar het kan moeilijk zijn om lang thuis te blijven”, schrijft Harrison. “Videogames kunnen een waardevolle manier zijn om contact met vrienden en familie te houden als je thuiszit.”

Met Google Stadia kunnen gebruikers op pc’s, tablets en smartphones games spelen zonder dat deze ge├»nstalleerd moeten worden. Voorheen moesten gamers een pakket van 130 euro kopen om de dienst te kunnen gebruiken. Nu kan iedereen met een Gmail-adres zich gratis aanmelden voor de dienst.

Ook kunnen gebruikers twee maanden lang gratis gebruikmaken van Google Stadia Pro. Normaal gesproken kost dit 9,99 euro per maand. Zij kunnen negen games, waaronder GRID, Destiny 2: The Collection en Thumper, gratis spelen. Wie al gebruikmaakt van Google Stadia Pro hoeft twee maanden lang geen abonnementsgeld te betalen.

Na de proefperiode van twee maanden voor Stadia Pro gaat de dienst terug naar de gratis Stadia versie, die beperkt is tot een resolutie van 1.080p, 60 frames per seconde en stereogeluid. Gebruikers in veertien landen (waaronder Nederland) hebben toegang tot de gratis proefversie van Stadia Pro.

Google zegt de gratis versie de komende 48 uur uit te rollen. Deze is dus mogelijk nog niet direct voor iedereen beschikbaar.

Google verlaagt de resolutie
Daarnaast schrijft Harrison in zijn blog dat Google werkt aan een tijdelijke functie die de standaard schermresolutie vermindert van 4K naar 1.080p. Dit is bedoeld om het internet te ontzien nu veel mensen thuiswerken.

“De overgrote meerderheid van de mensen op een desktop of laptop merkt geen significante afname van de kwaliteit”, schrijft Harrison, “Maar gebruikers kunnen deze instellingen wijzigen in de Stadia-app.”

Meerdere streamingdiensten zoals Netflix en YouTube hebben de kwaliteit verlaagd om de druk op het internet te verminderen. Sony heeft de PlayStation-downloads vertraagd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *